
JADŁOSPIS
JADŁOSPIS
Dni tygodnia | Śniadanie Godz. 8.30 | Obiad Godz.12.00 | Podwieczorek Godz. 14.30 |
21.04.2025 Poniedziałek | Święto | Święto | Święto |
22.04.2025 Wtorek | Pieczywo mieszane z masłem, polędwica drobiowa, ogórek zielony, papryka czerwona Kakao/herbata z cytryną II śniadanie: jabłko alergeny: mleko,gluten | Zupa jarzynowa ze śmietanką Makaron z musem truskawkowym i polewą jogurtową Kompot owocowy alergeny: mleko,gluten,seler | Pieczywo mieszane z masłem,pasta z tuńczyka, ser żółty, pomidor,sałata lodowa alergeny:gluten,mleko,ryba |
23.04.2025 Środa | Kajzerka z masłem, jajko na twardo w sosie jogurtowym ze szczypiorkiem,papryka czerwona Kawa Inka/herbata z cytryną II śniadanie:mandarynka/jabłko alergeny: mleko,gluten,jaja | Zupa buraczkowa schab w sosie własnym,kasza gryczana surówka z białej kapusty z kukurydzą Herbatka owocowa alergeny: mleko,seler,gluten | Kisiel z owoców leśnych Pieczywo mieszane z masłem,serek topiony, kiełbaska żywiecka,ogórek kiszony ,kiełki Herbata z cytryną alergeny:mleko,gluten |
24.04.2025 Czwartek | Kasza manna na mleku Pieczywo mieszane z masłem , polędwica drobiowa,pomidor ,sałata lodowa Herbata z cytryną II śniadanie-mandarynka/banan alergeny: gluten,mleko | Zupa koperkowa Pierogi z serem i polewą jogurtową Herbatka miętowa alergeny: gluten,mleko,seler | Pieczywo mieszane z masłem,szynka krucha, pomidor, sałata lodowa Herbata z cytryną alergeny: gluten,mleko |
25.04.2025 piątek | Płatki kukurydziane na mleku Kajzerka zapiekana z serem żółtym ketchup,ogórek zielony,papryka Herbata z cytryną II śniadanie-gruszka alergeny: gluten,mleko | Zupa barszcz biały Makaron spaghetti z sosem pomidorowym ,ogórek kiszony Kompot owocowy alergeny: mleko, seler,gluten | Pieczywo mieszane z masłem, serek śmietankowy almette papryka czerwona, ogórek zielony,chrupki kukurydziane Herbata z cytryną alergeny: mleko,gluten |
Dzieci mają nieograniczony dostęp do picia wody w ciągu dnia / W wyjątkowych sytuacjach jadłospis może ulec zmianie.
Dni tygodnia | Śniadanie Godz. 8.30 | Obiad Godz.12.00 | Podwieczorek Godz. 14.30 |
14.04.2025 Poniedziałek | Płatki kukurydziane na mleku, Pieczywo mieszane z masłem polędwica drobiowa ,serek almette,pomidor,sałata, Herbata z cytryną II śniadanie: jabłko alergeny: mleko,gluten | Zupa jarzynowa ze śmietanką Gulasz mięsno-warzywny z kaszą jęczmienną ,surówka z kapusty pekińskiej Kompot owocowy alergeny: mleko,gluten,seler | Kisiel owocowy (wyrób własny) Pieczywo mieszane z masłem,kiełbaska żywiecka, ogórek zielony Herbata z cytryną alergeny:gluten,mleko |
15.04.2025 Wtorek | Pieczywo mieszane z masłem,parówka na gorąco,keczup,pomidor,ogórek zielony Kawa Inka/Herbata z cytryną II śniadanie:mandarynka/jabłko alergeny: mleko,gluten | Zupa ogórkowa z koperkiem Pierogi z mięsem ,słupki marchewki Herbatka owocowa alergeny: mleko,seler,gluten | Pieczywo mieszane z masłem,pasta z jaj,papryka,kiełki Herbata z cytryną alergeny:mleko,gluten,jaja |
16.04.2025 Środa | Szwedzki stół: pieczywo mieszane z masłem,szynka z pieca,jajko na twardo,sałata,pomidor,ogórek zielony,papryka. Kakao/Herbata z cytryną II śniadanie-banan alergeny: gluten,mleko, | Zupa fasolowa z ziemniakami Makaron z musem truskawkowym i polewą jogurtową Herbatka rumiankowa alergeny: gluten,mleko,seler, | Bułeczka maślana z masłem ,dżem 100% owoców ,wafle ryżowe Herbata z cytryną alergeny: mleko,gluten |
17.04.2025 Czwartek | Pieczywo mieszane z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, kiełbaska krakowska, pomidor, ogórek zielony Kakao/Herbata z cytryną II śniadanie-mandarynka/banan alergeny: gluten,mleko,jaja | Zupa krem z kalafiora Kotlet drobiowy mielony, ziemniaki z koperkiem, buraczki na ciepło Herbatka miętowa alergeny: gluten,mleko,seler,jaja | Pieczywo mieszane z masłem,pasta z tuńczyka, ser żółty,ogórek kiszony,sałata Herbata z cytryną alergeny: gluten,ryba,mleko |
18.04.2025 piątek | Kasza manna na mleku Kajzerka z masłem, ser żółty ,papryka, ogórek zielony Herbata z cytryną II śniadanie-gruszka alergeny: gluten,mleko | Zupa pomidorowa z makaronem Ryż zapiekany z jabłkiem i polewą jogurtową Kompot owocowy alergeny: mleko, seler, | Pieczywo mieszane z masłem, serek śmietankowy almette ,papryka czerwona, ogórek zielony Herbata z cytryną alergeny: mleko,gluten |
Dzieci mają nieograniczony dostęp do picia wody w ciągu dnia / W wyjątkowych sytuacjach jadłospis może ulec zmianie.
JADŁOSPIS
Dni tygodnia | Śniadanie Godz. 8.30 | Obiad Godz.12.00 | Podwieczorek Godz. 14.30 |
07.04.2025 Poniedziałek | Pieczywo mieszane z masłem, jajko na twardo, ogórek, szczypiorek Kakao na mleku/Herbata z cytryną II śniadanie: mandarynka alergeny: mleko ,gluten | Żurek z grzankami Ryż zapiekany z jabłkiem, jogurtem i białym serem Kompot owocowy alergeny: mleko, seler | Pieczywo mieszane z masłem, humus z cieciorki Szynka z pieca ,ogórek, pomidor, papryka Herbata z cytryną alergeny: gluten ,mleko |
08.04.2025 Wtorek | Płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, biały ser z rzodkiewką, pomidor ,szczypiorek Herbata z cytryną II śniadanie: jabłko alergeny: mleko ,gluten | Rosół z makaronem Udziki kurczaka z pieca, ziemniaki, surówka z białej kapusty, marchewki i kukurydzy Kompot owocowy alergeny: mleko, seler, gluten | Koktajl truskawkowy, pieczywo mieszane z masłem, szynka z pieca, ogórek zielony Herbata z cytryną alergeny: mleko, gluten, jaja |
09.04.2025 Środa | Szwedzki stół: Bułka orkiszowa zmasłem, polędwica drobiowa, ser żółty, serek almette ,pomidor, ogórek kiszony, sałata lodowa Kakao/Herbata z cytryną II śniadanie-banan alergeny: gluten ,mleko | Zupa buraczkowa Naleśniki z białym serem i polewą jogurtową Herbatka rumiankowa alergeny: gluten, mleko, seler | Pieczywo mieszane z masłem, kiełbaska żywiecka, sałata lodowa, rzodkiewka, rukola Herbata z cytryną alergeny: gluten ,mleko,ryba |
10.04.2025 Czwartek | Kajzerka z masłem, szynka z indyka Ogórek kiszony, sałata Herbata z cytryną II śniadanie– kalarepka, marchewka alergeny :gluten ,mleko, jaja | Zupa z soczewicy Kotlet mielony z pieca, ziemniaki z koperkiem, marchewka gotowana z groszkiem Herbatka miętowa alergeny: gluten, mleko, seler, | Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, sałata lodowa, papryka Herbata z cytryną alergeny: gluten, mleko |
11.04.2025 piątek | Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem., twarożek z brzoskwinią, sałata lodowa, paski papryki kolorowe II śniadanie-mandarynka alergeny: gluten, mleko | Zupa pomidorowa z ryżem Kotlet z dorsza , ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty Kompot owocowy alergeny: mleko, seler,ryba,jaja | Rogaliki z jabłkiem, pieczywo mieszane z masłem , kiełbaska żywiecka, pomidor, sałata Herbata z cytryną alergeny: mleko, gluten, |
Dzieci mają nieograniczony dostęp do picia wody w ciągu dnia / W wyjątkowych sytuacjach jadłospis może ulec zmianie.
GRAMATURA POTRAW
Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:
1 – zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany
2 – skorupiaki
3 – jaja
4 – ryby
5 – orzeszki ziemne (arachidowe)
6 – soja
7 – mleko (łącznie z laktozą)
8 – orzechy drzewne (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, makadamia, pistacje)
9 – seler
10 – gorczyca
11 – nasiona sezamu
12 – dwutlenek siarki i siarczyny > 10 mg/kg
13 – łubin
14 – mięczaki