JADŁOSPIS

JADŁOSPIS

  Dni  tygodnia    Śniadanie  Godz. 8.30  Obiad Godz.12.00  Podwieczorek    Godz. 14.30  
21.04.2025 Poniedziałek                         Święto                                Święto                              Święto
  22.04.2025 WtorekPieczywo mieszane z masłem, polędwica    drobiowa, ogórek zielony, papryka    czerwona   
Kakao/herbata z cytryną   
II śniadanie: jabłko
alergeny: mleko,gluten
Zupa jarzynowa ze śmietanką
Makaron z musem truskawkowym i polewą jogurtową
Kompot owocowy
alergeny: mleko,gluten,seler  
Pieczywo mieszane z masłem,pasta z tuńczyka, ser żółty,  pomidor,sałata lodowa  
alergeny:gluten,mleko,ryba  
  23.04.2025 ŚrodaKajzerka z masłem, jajko na twardo w sosie jogurtowym ze szczypiorkiem,papryka czerwona
Kawa Inka/herbata z cytryną
II śniadanie:mandarynka/jabłko alergeny: mleko,gluten,jaja
Zupa buraczkowa
schab w sosie własnym,kasza gryczana
surówka z białej kapusty z kukurydzą
Herbatka owocowa
alergeny: mleko,seler,gluten
 Kisiel z owoców leśnych
 Pieczywo mieszane z masłem,serek
topiony,  kiełbaska żywiecka,ogórek
kiszony ,kiełki  
Herbata z cytryną  alergeny:mleko,gluten  
  24.04.2025 Czwartek  Kasza manna na mleku   
Pieczywo mieszane z masłem , polędwica     drobiowa,pomidor ,sałata lodowa   
Herbata z cytryną
II śniadanie-mandarynka/banan alergeny: gluten,mleko
Zupa koperkowa
Pierogi z serem i polewą jogurtową Herbatka miętowa
alergeny: gluten,mleko,seler
Pieczywo mieszane z masłem,szynka krucha,  pomidor, sałata lodowa Herbata z cytryną
alergeny: gluten,mleko
  25.04.2025 piątek  Płatki kukurydziane na mleku
Kajzerka zapiekana z serem żółtym ketchup,ogórek zielony,papryka Herbata z cytryną
II śniadanie-gruszka
alergeny: gluten,mleko
Zupa barszcz biały
Makaron spaghetti z sosem pomidorowym ,ogórek kiszony  
Kompot owocowy  
alergeny: mleko, seler,gluten
Pieczywo mieszane z masłem, serek śmietankowy almette  papryka czerwona, ogórek zielony,chrupki kukurydziane
Herbata z cytryną  
alergeny: mleko,gluten

         Dzieci mają nieograniczony dostęp do picia wody w ciągu dnia / W wyjątkowych sytuacjach jadłospis może ulec zmianie.            

  Dni  tygodnia    Śniadanie  Godz. 8.30  Obiad Godz.12.00  Podwieczorek Godz. 14.30  
14.04.2025 PoniedziałekPłatki kukurydziane na mleku,    Pieczywo mieszane z masłem polędwica drobiowa ,serek almette,pomidor,sałata,    
Herbata z cytryną    
II śniadanie: jabłko    
alergeny: mleko,gluten
Zupa jarzynowa ze śmietanką
Gulasz mięsno-warzywny z kaszą jęczmienną ,surówka z kapusty pekińskiej
Kompot owocowy
alergeny: mleko,gluten,seler  
Kisiel owocowy (wyrób własny) Pieczywo mieszane z masłem,kiełbaska żywiecka, ogórek zielony
Herbata z cytryną
alergeny:gluten,mleko
  15.04.2025 WtorekPieczywo mieszane z masłem,parówka na gorąco,keczup,pomidor,ogórek zielony
Kawa Inka/Herbata z cytryną
II śniadanie:mandarynka/jabłko alergeny: mleko,gluten
Zupa ogórkowa z koperkiem
Pierogi z mięsem ,słupki marchewki Herbatka owocowa
alergeny: mleko,seler,gluten
Pieczywo mieszane z masłem,pasta z
jaj,papryka,kiełki
Herbata z cytryną alergeny:mleko,gluten,jaja
  16.04.2025 ŚrodaSzwedzki stół: pieczywo mieszane z masłem,szynka z pieca,jajko na twardo,sałata,pomidor,ogórek zielony,papryka.
Kakao/Herbata z cytryną
II śniadanie-banan
alergeny: gluten,mleko,
Zupa fasolowa z ziemniakami
Makaron z musem truskawkowym i polewą jogurtową
Herbatka rumiankowa
alergeny: gluten,mleko,seler,
Bułeczka maślana z masłem ,dżem 100%  owoców ,wafle ryżowe
Herbata z cytryną
alergeny: mleko,gluten
  17.04.2025 Czwartek  Pieczywo mieszane z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, kiełbaska krakowska, pomidor, ogórek zielony Kakao/Herbata z cytryną
II śniadanie-mandarynka/banan alergeny: gluten,mleko,jaja
Zupa krem z kalafiora
Kotlet drobiowy mielony, ziemniaki z koperkiem, buraczki na ciepło
Herbatka miętowa
alergeny: gluten,mleko,seler,jaja
Pieczywo mieszane z masłem,pasta z tuńczyka, ser żółty,ogórek kiszony,sałata  
Herbata z cytryną  
alergeny: gluten,ryba,mleko
  18.04.2025 piątek  Kasza manna na mleku Kajzerka z masłem, ser żółty ,papryka, ogórek zielony Herbata z cytryną
II śniadanie-gruszka
alergeny: gluten,mleko
Zupa pomidorowa z makaronem  
Ryż zapiekany z jabłkiem i polewą jogurtową
Kompot owocowy
alergeny: mleko, seler,
Pieczywo mieszane z masłem, serek śmietankowy almette ,papryka czerwona, ogórek zielony
Herbata z cytryną
alergeny: mleko,gluten

Dzieci mają nieograniczony dostęp do picia wody w ciągu dnia / W wyjątkowych sytuacjach jadłospis może ulec zmianie.         

   JADŁOSPIS

  Dni  tygodnia    Śniadanie  Godz. 8.30  Obiad Godz.12.00  Podwieczorek Godz. 14.30  
07.04.2025 Poniedziałek Pieczywo mieszane z masłem, jajko
na  twardo, ogórek, szczypiorek   Kakao na mleku/Herbata z cytryną    
II śniadanie: mandarynka    
alergeny: mleko ,gluten
 Żurek z grzankami
Ryż zapiekany z jabłkiem, jogurtem i
białym  serem
 Kompot owocowy
 alergeny: mleko, seler  
Pieczywo mieszane z masłem, humus z cieciorki  Szynka z pieca ,ogórek, pomidor, papryka  
Herbata z cytryną
alergeny: gluten ,mleko
  08.04.2025 Wtorek Płatki owsiane na mleku, pieczywo     mieszane z masłem, biały ser z     rzodkiewką, pomidor ,szczypiorek     Herbata z cytryną
II śniadanie: jabłko
alergeny: mleko ,gluten
 Rosół z makaronem
 Udziki kurczaka z pieca, ziemniaki,
surówka z  białej kapusty, marchewki i
kukurydzy  
Kompot owocowy
alergeny: mleko, seler, gluten
 Koktajl truskawkowy, pieczywo
mieszane z masłem, szynka z pieca,
ogórek zielony
 Herbata z cytryną
 alergeny: mleko, gluten, jaja
  09.04.2025 ŚrodaSzwedzki stół: Bułka orkiszowa zmasłem, polędwica drobiowa, ser żółty, serek almette ,pomidor, ogórek kiszony, sałata lodowa
Kakao/Herbata z cytryną
II śniadanie-banan
alergeny: gluten ,mleko
 Zupa buraczkowa  
Naleśniki z białym
serem i polewą jogurtową  
Herbatka rumiankowa  
alergeny: gluten, mleko, seler
Pieczywo mieszane z masłem, kiełbaska żywiecka, sałata lodowa, rzodkiewka, rukola  
Herbata z cytryną  
alergeny: gluten ,mleko,ryba
  10.04.2025 Czwartek   Kajzerka z masłem, szynka z indyka     Ogórek kiszony, sałata   
Herbata z cytryną
II śniadanie– kalarepka, marchewka
alergeny :gluten ,mleko, jaja
Zupa z soczewicy
Kotlet mielony z pieca, ziemniaki z koperkiem, marchewka gotowana z groszkiem
Herbatka miętowa
alergeny: gluten, mleko, seler,
Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z  masłem, ser żółty, sałata lodowa, papryka  
Herbata z cytryną  
alergeny: gluten, mleko
  11.04.2025 piątek  Kasza manna na mleku, pieczywo mieszane z masłem., twarożek z brzoskwinią, sałata lodowa, paski papryki kolorowe
II śniadanie-mandarynka
alergeny: gluten, mleko
 Zupa pomidorowa z ryżem
 Kotlet z dorsza , ziemniaki z
koperkiem,  surówka z kiszonej
kapusty  Kompot owocowy
 alergeny: mleko, seler,ryba,jaja
 Rogaliki z jabłkiem, pieczywo
mieszane z masłem ,  kiełbaska
żywiecka, pomidor, sałata  
Herbata z cytryną
 alergeny: mleko, gluten,

  Dzieci mają nieograniczony dostęp do picia wody w ciągu dnia / W wyjątkowych sytuacjach jadłospis może ulec zmianie.                                   

           

GRAMATURA POTRAW

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji:
1 – zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany
2 – skorupiaki
3 – jaja
4 – ryby
5 – orzeszki ziemne (arachidowe)
6 – soja
7 – mleko (łącznie z laktozą)
8 – orzechy drzewne (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, makadamia, pistacje)
9 – seler
10 – gorczyca
11 – nasiona sezamu
12 – dwutlenek siarki i siarczyny > 10 mg/kg
13 – łubin
14 – mięczaki